İkinci Dünya Harbi, resmi rakamlara göre yaklaşık 70 milyon insanın ölümü ile sonuçlanmıştır. Savaş, asıl olarak Almanya ve Sovyetler Birliği arasında cereyan etmiştir. Savaşı kaybeden taraf Almanya ve müttefikleri olmuştur. Bu savaş sadece katılan ülkeleri değil, tüm dünya ülkelerini de etkilemiştir. Etkileri günümüzde de devam etmektedir.
Savaşı başlatan taraf Almanya olmuştur. Almanya'nın başındaki lider Adolf Hitler, tüm dünyayı egemenliği altına almak ve Almanyayı tüm ülkelerin efendisi yapmak amacıyla savaşı başlatmış, ama sadece savaş açtığı ülkeleri değil, kendi ülkesinin de yıkımına ve felaketine yol açmıştır. Sovyetler Birliği ise savaşı kazanmasına karşın, en çok kayıp veren ve acı çeken ülke olmuştur.
İkinci Dünya Harbinde çok sayıda cephe savaşı vardır. Tarihin en büyük şehir savaşlarından birisi olan Leningrad Kuşatması, 8 Eylül 1941 tarihinde başlamış, 27 Ocak 1944 tarihinde son bulmuştur. Yani tam 872 gün sürmüştür. Almanların faşist lideri Adolf Hitler, 2 ay gibi kısa bir zamanda Leningrad'ın teslim olacağını öngörerek şehri kuşatma altına almış, orada yaşayan insanları açlığa mahkum etmek istemiştir. Ancak şehir kahramanca dayanarak Nazilerin tüm planlarını boşa çıkarmıştır.
Şu andaki ismi Saint Petersburg olan şehir, Rusyanın ilk başkentiydi. O tarihlerde de önemli bir kültür ve sanayi şehriydi. Yaklaşık 2.5 yıl süren kuşatma, şimdiye kadar modern bir şehirde oluşan ve en büyük yıkıma ve kıyıma yol açan şehir savaşı olarak tarihe geçmiştir. Tüm kuşatma süresince 1.5 milyondan fazla asker ve sivil hayatını kaybetmiştir. Sivillerin önemli bir kısmı açlık, hastalık, soğuk ve bombardıman nedeniyle vefat etmiştir. Kuşatmanın simgelerinden birisi olan Tanya isimli 11 yaşındaki bir kız çocuğunun tuttuğu günlükler, savaşın dehşetini ve acısını fazlasıyla yansıtmakta, İbret olsun diye müzede sergilenmektedir.
Gelelim Leningrad Senfonisinin öyküsüne. Ünlü Rus bestecisi Dimitri Şostakoviç, bu eseri savaş sırasında bestelenmiştir. 7. Senfoni olarak da adlandırılan bu eser, halkın direniş gücünü artırmak amacıyla bestelenmiştir. Açlığa, hastalıklara ve soğuğa rağmen eseri besteleyen Şostakoviç, aynı zamanda itfaiye eri olarak yangınlara da müdahale ediyordu. Yazıdaki resim, savaş sırasında Şostakoviçi itfaiye eri üniforması ile göstermektedir.
Leningrad Senfonisi savaş sırasında hoparlörler ile siperlere kadar iletiliyor ve radyo ile tüm ülkeye yayınlanıyordu. Yurt dışına büyük güçlükler ile iletilen bu eser, ünlü şef Arturo Toscanini tarafından New York'ta seslendirilmiş ve radyo ile tüm ABD'ye yayınlanmıştır.
Eserin Leningrad'da ilk seslendirilişi 9 Ağustor 1942'de Hitlerin Leningradın düşüşünü kutlayacağı Astoria Otelinin yanındaki meydanda yapıldı. Açlık ve soğuktan titreyen, kimisi cepheden toplanan orkestra üyeleri, şef Karl Eliasberg yönetiminde eseri seslendirdiler. Hoparlörler ile Alman siperlerine kadar iletilen bu konser çok başarılı oldu ve halkın direnme gücüne katkıda bulundu.
Bugün savaşta ölen tüm kahramanların anısı önünde saygıyla eğilmek gerekmektedir. Onlar, dünyayı faşizmin belasından kurtardılar. Savaşta ölenlerin anısına bu eseri dinletmek istiyorum. Özellikle 1.Bölüm direnişi çok güzel anlatmaktadır. Dinlemek için lütfen tıklayınız...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder