18.yüzyılın ikinci yarısında saraylarda ve malikanelerde yapılan müzik ile duvarların arkasında halkın yaptığı müzik ve gösteriler arasında önemli farklar vardı. Halk vur patlasın, çal oynasın mantığı ile kadınlı erkekli gruplar halinde dans ederek müzik yapıyordu. Soylular bu eğlenceleri gıpta ile izliyorlar ama yerleşmiş kalıpların dışına çıkamıyorlardı. Bir süre sonra halkın müziği duvarları aşarak sarayların ve şatoların içine girdi. Soylular kendilerine dayatılan geleneksel çemberi kırarak, yapmacıklıktan uzaklaşıp, gösterişin yanına erotizmi de koydular. O zaman yapılan danslarda ve müzikte erotizm çok fazlasıyla ön plandadır.
Her sabah yeni bir günün başlangıcıdır. Günlerin getirdiklerini, yaşadıklarınızı, düşündüklerinizi not etmek, paylaşmak, bir sorumluluk gereğidir. İşte okuyacaklarınız bunlardır. Kendiliğinden gelen yazılardır bunlar...
10 Haziran 2015 Çarşamba
9 Mayıs 2015 Cumartesi
Leningrad Senfonisi; Faşizme Karşı Savaşın Simgesi Olan Büyük Eser
9 Mayıs 2015, tarihin gördüğü en kanlı savaş olan İkinci Dünya Harbinin sona erişinin 70.yıldönümüdür. Savaşa katılan ülkelerde büyük coşku ile kutlanan 9 Mayıs, faşizme karşı savaşın bir simgesi olmuştur. Bu savaş, tarihin akışına yön vermiş, sonuçları ile önemli değişimlere yol açmıştır. Her geçen yıl bu savaş hakkında yüzlerce makale ve kitap yayınlanmaktadır.
21 Nisan 2015 Salı
Bestecinin Hezeyanından Doğan Büyük Eser "Fantastik Senfoni"
Vahşi ve yürekten gülen, aynı zamanda soğuk ve itici biri. Hep yere bakan antipatik bir kişilik. Çok kültürlü. Şöyle bir sözü var, "Müzikte tek bir Tanrı var; Bach, Mandelssohn ise onun havarisi". Ama bu kadar övdüğü Mandelssohn ise onun için ne demiş? "Beni hasta ediyor, çünkü o kadar kültürlü bir insan olmasına karşın, o kadar da kötü besteliyor". Mandelssohn haklı mı? Bence değil. Kimden bahsediyorum biliyor musunuz? Hector Berlioz. 1803-1869 yılları arasında yaşayan ünlü Fransız bestecisi.
15 Mart 2015 Pazar
Enigmanın Çözülmesi Savaşı Erken mi Bitirdi?
Hafta sonu ailece vizyondaki filmlerden "Imitation Game: Enigma"yı izledik. Yönetmeni Martin Tyldum. Başrol oyuncuları ise Benedict Cumberbatch ve Keira Knightley. Film sıkılmadan izleniyor. Oyuncuları çok iyi. Özellikle Benedict Cumberbatch, çok iyi rol yapıyor. Filmin konusu kısaca şöyle. Almanların kullandığı şifreleme sistemi olan Enigmanın çözülmesini anlatıyor. Bu şifreleme sistemini çözen ekibin başındaki Alan Turing, kullandığımız bilgisayarların babası sayılıyor. Bilim tarihinde de bu anlamda çok önemli bir yeri var. Ancak cinsel tercihi nedeniyle oldukça sıkıntı yaşıyor. Film kısmen bu konuyu da gündeme getiriyor. Benim asıl tartışmak istediğim nokta İkinci Dünya Harbi ile ilgili yapılan yorumlar. Burada büyük bir bilgi kirliliği ve tarihsel saptırmalar var. Bu konudaki bazı görüşlerimi yazmak istiyorum.
5 Mart 2015 Perşembe
Yaşam Varsa Umut da Vardır
"İnsan çabasının sınırı olmamalı. Hepimiz farklıyız. Hayat kötü gözükse bile, her zaman yapabileceğiniz, başarabileceğiniz bir şey vardır. Yaşam olduğu sürece umut vardır". Bu cümleleri hafta sonu kızımla birlikte izlediğim bir filmden aldım. Filmin ismi "Her Şeyin Teorisi". İngilizce ismi ise "The Teory of Everything" . Ünlü fizikçi Stephen Hawking'in hayatından bir kesiti anlatıyor.
18 Ocak 2015 Pazar
"Aferin" Toksik Bir Kelime midir?
"Aferin" kelimesini günlük hayatımızda çok sık kullanırız. Özellikle başarıyı takdir etmek için kullanılan bu kelime, her zaman doğru sonucu verir mi? Hafta sonu gittiğimiz bir filmde bu konu vurgulanmış. Bu yılın en iyi filmlerinden birisi olmaya aday olan "Whiplash" filminin rejisörü Damien Chazelle. Filimde aktörler birinci sınıf rol yapıyorlar. Senaryo çok iyi. İyi ayarlanmış hafif bir gerilim var. Baştan sona kadar büyük bir dikkat ve ilgiyle izleniyor film. Müziğe, özellikle caz'a ilgi duyanların kaçırmaması gerekmekte. Filmin sonundaki "bateri solo" olağanüstü.. Ama bu sözlerime bakarak sadece müzikseverlere hitap eden bir film olduğunu düşünmeyin. Herkese hitap eden ve büyük bir ilgiyle izlenecek bir film Whiplash. İkinci defa bile hiç sıkılmadan izlenecek bir film olduğunu söyleyebilirim.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)