25 Mayıs 2014 Pazar

Gün Batımı Niye Vahşi Gözükür?

Gerçekten de gün batımının niye vahşi gözüktüğünü biliyor musunuz? Gözünüzün önünde sürekli renk değiştirir de ondan. Bu güzel sözlere bir filmde rastladım. Digitürk ekranlarında tesadüfen izlediğim bir filmde. Türkçe ismi "Gilbert Grape Ne Yiyor?". Orijinal ismi ise "What's Eating Gilbert Grape". 1993 Yılında çevrilen dramatik özellikte ABD yapımı bir film. Baş rollerini Johnny Depp, Leonardo Di Caprio ve Juliette Lewis paylaşmışlar. Küçük bir bütçeyle çevrilmiş olağanüstü güzel bir film. Gerçek bir baş yapıt.

Bu filmde Leonordo DiCaprio otistik bir çocuğu canlandırıyor. Bu film ile Oscar'a aday gösterilmiş ama alamamış. İzlediğiniz zaman, çok yazık diyorsunuz. Gerçekten de Oscar'ı fazlasıyla hak eden bir oyun çıkarıyor di Caprio. Diğer oyuncularında hakkını vermek lazım. Başta Johnny Depp olmak üzere tüm oyuncular başarılı bir oyun sergiliyorlar.

Filimde sinema tarihine geçecek diyaloglar var. Küçük bir Amerikan kasabasında yaşayan sorunlu bir ailenin merkezinde yer aldığı, insanların yaşamlarından küçük kesitler sunan bir film. Ama sadece Amerika'ya özgü değil verdiği mesajlar. Evrensel özellikleri çok fazla. Güzel bir insanlık dersi veriyor seyirciye.

Filmi izlediğiniz zaman, kişilerin boşuna büyük aktör olmadıklarını çok daha iyi anlıyorsunuz. Amerikan filmlerini eleştirmek kolay. Ama hakkını vermek lazım. Özellikle sinemada öyle olağanüstü iş yapıyorlar ki, insan şapkasını çıkarıyor.

Bugün sevindirici bir haber okuduk ülkemiz sineması için. Nuri Bilge Ceylan'ın filmi "Kış Uykusu", Cannes'da Altın Palmiye ödülü aldı. Hepimizin gurur duyması gereken bir başarı. Film daha vizyona girmedi. Üç saat 27 dakika sürdüğü söyleniyor. Bu kadar uzun bir filmi izlemek her babayiğidin harcı değildir. Umarım akıcı bir film çıkarmıştır Ceylan. Ama festival filmleri genellikle belli kesimler için çekiliyor çoğu zaman. Maalesef seyirci ile yeteri kadar buluşamıyorlar. Yani moda deyimiyle gişede pek tutmuyorlar. Tabi bu durumun birçok nedeni var. Ama ödül alan filmlerin yönetmenlerinin, jüri üyeleri yanında seyirciyi de düşünerek film yapmaları gerekmektedir. Tüm büyük rejisörler bu konuya özel önem verirler. Bakın Steven Spielberg'e veya James Cameron'a. Gişede büyük hasılat yapan filmler yanında, sanat yönü çok yüksek olan filmlere de imza atmaktadırlar. Bizim değerli rejisörler ve yapımcıların da bu konuya dikkat etmeleri lazım. Ama bayağı espriler ile dolu komedi filmlerini veya Holywood filmlerinin kötü taklitlerini hariç tutmak istiyorum.

"Kış Uykusu" filminin ülkemizde ve dünyada geniş kitlelere ulaşmasını ve daha bir çok ödülle ülkemizi gururlandırmasını diliyorum. Sanat, bir ülkenin tanıtılması sağlayan en önemli araçların başında gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder