25 Temmuz 2014 Cuma

Piyano Devrimci Bir Çalgıdır

Daha önceki bir yazımda piyano ile erotizmi işlemiştim. Yazının sonunda piyanonun aynı zamanda devrimci bir çalgı olduğunu belirterek, ileride bu konuya da değineceğimi yazmıştım. Bu yazı çok beğenildi ve paylaşıldı. Şimdi de piyanonun devrimci yönüne bir göz atalım.

Piyano tuşlu, yani klavyeli çalgıların geçirdiği evrimin en üst aşamasında yer alır. Klavyeli çalgılar, müzik dünyasında 14.yüzyıldan itibaren geliştirilmeye başlandı ve 19.yüzyılda doruk noktasına ulaştı. Bu süre içerisinde piyano basit bir kutudan, kuyruklu piyanoya kadar büyük bir evrim geçirdi.

21 Temmuz 2014 Pazartesi

İnsan Lekesi

Amerikan çağdaş yazarlarından Philip Roth'un ünlü romanı "İnsan Lekesi"nden bahsedeceğim bugün. "Pastoral Amerika" isimli romanıyla Pulitzer Ödülü alan Roth, yaşayan Amerikalı yazarlar arasında en çok tartışılan ve üretken yazarlarından birisi olarak sayılmakta. Öyküler, romanlar yazmış. En ünlü kitaplarından birisi de İnsan Lekesi.

17 Temmuz 2014 Perşembe

Beethovenin Eroica Senfonisini Dinlerken

Mail kutuma gelen bir mesajda Berlin Filarmoni Orkestrasının, geçmişteki ünlü şefi Herbert von Karajan'ın 25.ölüm yıl dönümü nedeniyle ünlü konserlerinden bir bölümünü yenileyip, düzelterek web sitesinde yayına sunulduğu belirtiliyordu. Siteye girdim ve Beethoven'in 3.Senfonisini, öteki adıyla Eroica'yı, Herbert von Karajan'nın yorumuyla dinledim. Gerçekten olağanüstü bir yorumdu.

10 Temmuz 2014 Perşembe

Farklı Kimliklere Saygı Göstermeliyiz

Çoğumuz yaşantımız boyunca saklanan kimliklere rast gelmişizdir. Çok yakın bir arkadaşınızın Alevi olduğunu yıllar sonra öğrendiğiniz zaman, şaşırırsınız. Veya sürekli bir arada olduğunuz bir dostunuzun büyük annesinin Ermeni asıllı olduğunu öğrenebilirsiniz. Peki niye başlangıçta bu kişiler kimliklerini saklama gereksinimi duymuşlardır, hiç düşündünüz mü? Eskiden toplumumuzda öyle yoğun bir baskı vardı ki, bazı insanlar kimliklerini saklamak zorunda kalıyorlardı. Yine de çevremizdeki bazı kişilerde ön yargıların devam ettiğini maalesef görüyoruz. Üstelik aydın geçinen birçok insanda bu tutumu ve ülkemizin çok kültürlü yapısını inkar etme eğilimini gördükçe çok üzülmekteyim. Şimdi bu konuyu biraz daha ayrıntılı anlatacağım.

7 Temmuz 2014 Pazartesi

Piyano Erotik Bir Çalgı mıdır?

Yazının başlığını okuyunca nereden çıktı bu şimdi diye düşüneceksiniz. Müzik önemli bir sanattır. Her sanatta olduğu gibi, müzikte de erotizm vardır. Özellikle edebiyat, resim ve heykel gibi sanat türlerinde erotizm önemli yer tutar. Klasik müziğin bazı eserlerinde de hafif bir erotizm vardır ama bir çalgıya erotik özellik yakıştırmak, ne kadar doğrudur? Yazının devamını okuyunca niye bu başlığı kullandım, daha iyi anlayacaksınız.

4 Temmuz 2014 Cuma

Geçmiş Güzel midir?

Hiç sevmem bizim zamanımız şöyle iyiydi, böyle iyiydi diye sızlanmaları. Hani biz yaştakiler bir araya gelince konuşmaya başlarız, "Ah şimdi ki gençler ne kötü, bizim zamanımızda böyle miydi?" demeye. Hangi psikoloji bizi böyle konuşturur. Gençliğe özlem mi, yoksa kendimizi şimdiki gençlerden üstün görme arzusu mu? Nasıl izah ederseniz edin, çok doğru değildir bu şekilde yakınmak.

1 Temmuz 2014 Salı

Kuzgun...

Canınız sıkkın, yalnız oturuyorsunuz. Dışarısı karanlık ve kasvetli. Kötü düşünceler üşüşmüş aklınıza. Geçmişin anıları üzerinize bir karabasan gibi çökmüş. Uykuya dalacaksınız ama bir türlü dalamıyorsunuz. Gözünüz pencereden görünen koyu karanlığa dikilmiş. Karanlığın içinden gelecek kötülüğü takip ediyorsunuz. O anda kapının tıkırdadığını duyuyorsunuz. Kalkıp açıyorsunuz, bir şey göremiyorsunuz. Tekrar yerinize oturuyorsunuz karanlık düşüncelere dalmış olarak. Kapıda o sesi tekrar duyuyorsunuz. Açıp bakıyorsunuz. Bir "Kuzgun" duruyor kapıda. Tüyleri dökülmüş. Selamsız sabahsız gelmiş kapınıza. Aman bir caka, bir kurum. Bir surat, bir surat geçilmiyor yanından. Aklınızdan geçiyor, "Korkusuzsun, kahramansın, ölümün yanından geliyorsun. Oldu olacak tanışalım-zebaniler, ne derler adına, yedi kat yerin dibinde" diyorsunuz. "Asla, asla" diyor size.